180918 Niseko900X900

180918 Niseko900X900

INTRODUCTION

INTRODUCTION

Built on a 50-acre young forest, the family house is a refuge away from the busy urban life. The client’s brief requested for a design that fits within the natural terrain “quietly”. This holiday house is built for a family from overseas; urban dwellers with a love for simplicity and nature. Planar surfaces make up this simple box that sits on the vast landscape of an urbanite’s haven in Hokkaido, Japan. Austerity sets the tone for the design of this family retreat. Sited with maximum exposure of the beautiful southern river view, the design of the house is made out of several horizontal planes in the landscape. The typology of the house is somewhat foreign and yet familiar to the local Japanese: boundaries are undefined between spaces inwardly and outwardly, typical for traditional Japanese homes. The notion of living in nature is reinforced by spaces surrounded with landscape and meditative gardens in between. Working with the sun’s orientation, the east, west and south sides are fully triple-glazed to maximize transparency of the space by bring light and surrounding nature into the house. Solid timber and traditional Japanese screen façade mark the entrance on the north side. Local materials, such as Japanese Ash and Hokkaido volcano stone slabs, are used throughout. Mechanical means are installed to enhance cross ventilation for natural cooling in the summer; an old-fashioned fireplace in the lounge adds warmth and coziness in the winter. Engineered structures of multiple layers of laminated timber are used to strengthen against the heavy snow load and to comply with seismic provision.

BIRDEYE

BIRDEYE

The villa sits “quietly” within a 50 acre young forest, where the southern view faces the river over looking the railroad track and an eastern view of the volcano mount in far distance.

PLATEAU

PLATEAU

Planar wood decking follows the surrounding landscape into the river view in near distance. During the winter season, the villa commends a clear mountain view.

NIGHTVIEW

NIGHTVIEW

Traditional Japanese screen facade marks the northern main entrance. At night, the glass house becomes a glowing lantern that lights up the surrounding landscape.

GENKAN

GENKAN

HEART of the HOUSE

HEART of the HOUSE

LOUNGE-CORNER

LOUNGE-CORNER

HALL

HALL

ROOM with a VIEW

ROOM with a VIEW

TATAMI

TATAMI

SUMMER SPA

SUMMER SPA

LOUNGE-CORNER

LOUNGE-CORNER